Historie

Nu kunnen we hier het bekende stukje schrijven uit de boeken, of die op het internet staan. Oké het is bekend dat ze uit Drenthe komen. In april 1900 werd de eerste rasbeschrijving voor het Drentse hoen gemaakt en gepubliceerd. Als we deze vergelijken met de thans geldende, dan blijkt dat veel gelijk is gebleven. Wel zien we een opvallend verschil in het gewenste gewicht van de dieren. De hanen moesten destijds 2 1/2 en de hennen minstens 2 kilogram wegen. Voor beide geslachten is dat in ieder geval 500 gram meer dan nu.
Ongetwijfeld hield dit verband met de vraag naar grotere eieren. Het Drentse hoen moest immers kunnen opboksen tegen de buitenlandse legrassen. 
Dat ze in het begin gebruikt werden voor de eieren productie. Voor een uitgebreider verhaal moet je naar de Drentse Hoen Club  gaan.
 

Het is waar wat ze schrijven over dat de Drentse hoen veel eieren produceert. Alleen als de winter in valt hebben ze even wat moeilijk. Dan ligt de productie wat stil.
Maar dan zijn ze wel heel mooi. Zitten ze vol in de veren, kun je duidelijk het type zien.
Maar dit kan dan ook komen door de winterzon, die dan meestal schijnt. Want dan zijn de kleuren van de patrijs heel duidelijk te zien. En het roomwitte van de de roodgeschouderd wit steekt ook duidelijk af.